Weet jij wat je wilt?


Je weet waarschijnlijk vast wel dat je zo nu en dan nogal sociaal wenselijk gedrag vertoont. Dat je bepaalde zaken vooral voor een ander doet en niet omdat je daar zelf nu zo blij van wordt. Dat is helemaal niet gek natuurlijk want dat is ons van jongs af aan in meer of mindere mate aangeleerd.

Het boek van Christel Nani maakt voor mij zo  duidelijk dat we in zoveel meer groepen zitten dan we denken en dat al die groepen hun overtuigingen op jou hebben losgelaten. En een aantal daarvan heb jij overgenomen en neem je voor waar aan. Je leeft ernaar en je gedraagt ernaar. Terwijl ze misschien vertegenwoordigen wat jij helemaal niet bent.
 

 

Er vielen voor mij echt tientallen kwartjes toen ik het boek las en de schrijfster meer vertelde over hoe we overtuigingen, waarden en normen overnemen uit onze omgeving. Zijn ze in eerste instantie handig voor ons om te overleven als kind, als volwassene gaan ze ons danig in de weg zitten. En ik was soms verbijsterd over de overtuigingen die ik voor mezelf als waar had aangenomen zonder dat ik me daarvan bewust was.

Ik begon te begrijpen waarom ik soms een vrouw van uitersten kan zijn. Want ik wil enerzijds graag op mezelf zijn en mijn eigen dag in kunnen delen, me op mijn werk kunnen storten, tegelijkertijd zijn mijn kinderen en mijn gezin het allerbelangrijkste in mijn leven. Het combineren van mijn eigen gedroomde leven en dat met mijn gezin zorgt regelmatig voor een  innerlijke strijd of worsteling met mezelf en ik ben door het boek van Christel gaan begrijpen hoe dat komt.

Ik heb een groot verlangen om mijn eigen tijd in te delen, veel aan het werk te zijn en tijd alleen door te brengen. Het andere deel van mij wil tijd met mijn gezin en vrienden doorbrengen. Je krijgt me niet gelukkiger dan dat mijn hele gezin aan een perfect gedekte tafel zit. Het heeft me echt jaren gekost om mezelf toe te staan dat ik dat stuk voor mezelf, op mezelf willen zijn op mag eisen. Dat het niet verkeerd is om op regelmatige basis alleen te willen zijn. Me in mijn werk te verliezen. Dat appartement te mogen.
 

 

Na het boek van Christel begrijp ik dat ik leefde met de overtuiging: - een goede moeder is er altijd voor haar kinderen. In een huwelijk doe je bijna alles samen. En meer van dat soort werk. En dan kan je dus met jezelf in een conflict komen en jezelf daardoor klein houden. Weg van je echte verlangens. Waarschijnlijk heb jij een heel ander conflict. Lang niet iedereen wil twee levens tegelijk leven J  Als dat wel zo was, had ik daar geen beperkende overtuiging op zitten en had ik dit al lang van mezelf gemogen.

Jouw conflict kan op allerlei terreinen zitten. Een greep uit de beperkende overtuigingen die jou wellicht tegenhouden:
- het leven is hard
- zo zit ik nu eenmaal in elkaar
- voor jezelf zorgen is egoïstisch
-  om hulp vragen is gênant, het betekent dat je een mislukkeling bent.
- wonden uit je jeugd draag je je hele leven met je mee
- gevoelig zijn is niet mannelijk
- je moet hardwerken om geld te verdienen
- je moet heel geduldig en aardig zijn voor zieke mensen

Wat doet het met je als je deze overtuigingen doorleest? Schiet je in de verdediging, denk je, maar dat is toch ook zo. Hallo! Je hebt je eerste beperkende overtuigingen te pakken ;)

De schrijfster raad je aan om met je beperkende overtuiging aan de slag te gaan en te starten met het voorzichtig omdraaien van je overtuiging. Als je me een beetje volgt of kent, weet je hoe gek ik ben op affirmaties en dit is de oplossing voor affirmaties die helemaal niet waar voor jou zijn. Ik raad je aan om alleen datgene te affirmeren waar je in gelooft. Dat gaat niet met een beperkende overtuiging. Nani gaat voor de middenweg en gebruikt de zin; Redelijkerwijs mag je aannemen …..

Daarmee transformeer je langzaamaan en vriendelijk jouw beperkende overtuiging tot je een andere aan kan nemen.

Het boek en de geweldige mooie boodschap van Christel Nani heb ik opgenomen in mijn vijf en 10 maanden training van Jij Ontwikkelt Het, maar het komt ook aan de orde in sessies van Jij Ontwikkelt Het en Jij Onderneemt Het, want jouw beperkende overtuigingen houden je weg van je volledige potentieel.

Voel jij dat het de hoogste tijd is om aan het werk te gaan met jouw beperkende overtuigingen? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten.

Diepe Verlangens: zie het verschil tussen jouw wensen en die van je omgeving.
Auteur: Christel Nani
ISBN: 9789063053475
Uitgeverij: Archipel Amsterdam

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0